BLIJ EN ROUW

Activiteitenagenda Voor Weduwen En Weduwnaars die volop in het leven staan 


ZM_Schrijf_oefening

ROUWEN IS HEEN EN WEER GESLINGERD WORDEN

OM JE GEDACHTEN TE HELPEN MET ORDENEN VOLGT HIER EEN SCHRIJFOEFENING


Ordenen en Opruimen

Wanneer je lief is overleden kun je je een lange tijd verward en onrustig voelen. Dit is heel normaal na zo'n intens ingrijpende gebeurtenis. Niets is tenslotte meer zoals het was.
Er zijn zó veel verschillende gedachten en gevoelens. Je hoofd is overvol. Dat maakt het lastig om de aandacht op het hier en nu te richten. Je concentratie en geheugen werken niet meer zoals voorheen.

OM JE GEDACHTEN EN GEVOEL TE HELPEN MET ORDENEN VOLGT HIER EEN EENVOUDIGE SCHRIJF-OEFENING.

HOE BEGIN JE
Zelf ga ik dan aan tafel zitten met een schrift en een pen die lekker schrijft. Vervolgens schrijf ik elke gedachte op die in me op komt en die GOED of MINDER GOED voelt. Kan een herinnering zijn een gevoel of juist een moment die je onlangs beleefde, dacht, gezien of iets wat je gedaan hebt....

ORDENEN EN SORTEREN
Schrijf op de linker bladzijde in je schrift je verdrietige en of minder goede gedachten en gebeurtenissen. Op de rechter bladzijde je fijne herinneringen (aan je overleden lief) en of goede gedachten en gebeurtenissen. Dit helpt je, je "heen en weer slingeren' te ordenen.

WEG MET DE MINDER GOEDE DINGEN
De linker bladzijde met de minder goede gedachten scheur je nu uit je schrift! Terwijl je gedachten bij de opgeschreven, minder goede gedachten zijn. 'Je wilt die vervelende gevoelens en gedachten niet meer. Weg ermee!'

Zelf woon ik aan een rivier, ik legde de linker bladzijde, gevouwen tot een bootje, in het water. En laat de stroming, mijn minder goede gedachten meenemen, ver weg van mij....

KOESTER DE FIJNE DINGEN
Goede liefdevolle en intieme herinneringen aan je overleden lief zijn van jou/jullie alleen; koester deze gedachten. Lees elke dag opnieuw de rechter bladzijde met de goede, leuke momenten en positieve gedachten.

Zelf plakte ik de rechter bladzijde met een vrolijke wasitape boven het aanrecht in de keuken. Zo werd ik elke dag herinnerd aan de fijne dingen.
Dingen die het leven zeker de moeite waard maken!

Door deze oefening geregeld te doen merkte Ik dat ik me fitter en 'opgeruimder' ging voelen. En dat er in mijn gedachten meer helderheid kwam waardoor ik nieuwe inzichten kreeg en er ruimte ontstond om nieuwe dingen te ondernemen.

Tips:
• Het belangrijkste is dat je jezelf vrij laat in wat je opschrijf en niet probeert om de meest precieze mooie woorden te vinden; alles is goed. 
• En wanneer er even niets in je opkomt, herhaal je gewoon een zin van een vorige keer.
• De gedachtes kunnen gaan over de meeste abstracte dingen van ‘ik ben' 'ik moet' tot het meeste concrete ‘wat goed van mezelf dat ik er aan gedacht heb om de vuilnisbak bij de weg te plaatsen!'
• Wanneer je je even erg warrig voelt en geen eigen gedachten op papier kunt krijgen, kun je ook letterlijke een songtekst of quote uit een tijdschrift overnemen die goed aan voelen voor je.
• Deze schrijf oefening is een gereedschap die je jezelf kunt aanwennen en je zal merken dat je vooruitgang boekt. En doe het vooral op een manier die jou past.


Vul je hoofd met positieve gedachten
Verdrietige en stressvolle gedachten kunnen worden afgezwakt door het luisteren of kijken naar positieve/blije dingen. Het helpt om te luisteren naar klassieke of meditatieve muziek, door het lezen van een zelfhulpboek of door tijd te nemen om stil te zijn. Onderzoek bevestigt dat we nieuwe verbindingen in ons brein kunnen maken als we iets regelmatig herhalen, dus probeer van rust en positiviteit een gewoonte te maken. Alle beetjes helpen...

Anaïs Nin zei het al: “we schrijven om het leven twee keer te ervaren, op het moment zelf en achteraf.” Als je schrijft ervaar je dat zintuigelijk: je voelt de pen tussen je vingers, schuift je hand over het papier en ziet de inkt uit je pen vloeien en woorden ontstaan. Dit is de eerste schrijf-fase, je bent in het moment. Ook je gevoel speelt (naast die lichamelijke ervaring) een grote rol. Merk tijdens het schrijven eens op: ben je blij of juist boos? Voel je je goed of verdrietig?
Hierna volgt de tweede fase: wat heb je opgeschreven en waarom? Welke gevoelens liggen hier aan te grondslag? Zo maak je van je schrijfoefening ook een moment van zelfreflectie.


papieren bootje vouwen
Share by: